Zgodnie
z treścią znowelizowanych przepisów Pzp (art. 91 ust. 2 Pzp) kryteriami oceny
ofert są
cena albo cena
i inne kryteria
odnoszące się do
przedmiotu zamówienia, w szczególności, jakość,
funkcjonalność, parametry techniczne,
aspekty środowiskowe, społeczne,
innowacyjne, serwis, termin wykonania zamówienia oraz koszty eksploatacji. Art.
91 ust. 2a ogranicza sposobność wykorzystywania tylko cenowego kryterium. Zgodnie
z treścią wskazanego przepisu, kryterium
ceny może być zastosowane, jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli
przedmiot zamówienia jest
powszechnie dostępny oraz
ma ustalone standardy jakościowe, z
zastrzeżeniem art. 76
ust. 2 (licytacja
elektroniczna), a w
przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli
dodatkowo wykażą w załączniku do
protokołu postępowania, w
jaki sposób zostały
uwzględnione w opisie
przedmiotu zamówienia koszty ponoszone na etapie korzystania z
przedmiotu zamówienia.
Zgodnie z
treścią przywołanych przepisów
dotychczas szeroko praktykowane posługiwanie się jednym
kryterium jest możliwe zasadniczo tylko w przypadku gdy przedmiot
zamówienia jest powszechnie
dostępny oraz ma
ustalone standardy jakościowe
a nadto w przypadku zamawiających należących do grupy, jednostek sektora finansów
publicznych w rozumieniu przepisów o
finansach publicznych oraz
innych państwowych jednostek organizacyjnych nieposiadających
osobowości prawnej konieczne jest wykazanie w załączniku do protokołu
postępowania w jaki sposób w opisie przedmiotu uwzględniono nie tylko cenę
nabycia ale także koszty eksploatacyjne czy też koszty utylizacji[1].
W świetle
przywołanych rozwiązań normatywnych zamawiający może posłużyć się przy ocenie
ofert, kryterium jakości co może przełożyć się na uzyskanie towarów cechujących
się wysoką trwałością.Racjonalne
wydatkowania środków publicznych
przez instytucje zamawiające
zmusza do podjęcia próby poszukiwań
przez nie „złotego
środka” pomiędzy minimalnym wydatkowaniem środków a
zapewnieniem wysokiej jakości przedmiotu zamówień.
Stosowanie kryterium
jakości jest kontrowersyjne m.in. ze
względu na trudności w jednoznacznym jego zdefiniowaniu.Jakość
jest pojęciem w dużej mierze dalece abstrakcyjnym, które wymaga określenia
punktu odniesienia. Jakość jest terminem trudnym do jednoznacznego
zdefiniowania, głównie ze względu na swoją subiektywność. Problemy wynikają z
następujących przesłanek[2]:
1. ocena
jakości jest uzależniona między innymi od doświadczenia, wiedzy,
zapotrzebowania na wyrób,
2. pojęcie
jakość ulega przemianom na skutek rozwoju ludzkości i zachodzących przemian
jakościowych,
3. poziom
świadomości pracowników i przełożonych oraz stopień wdrożenia koncepcji
jakościowych w przedsiębiorstwie wpływają na ocenę jakości i praktyczne podejście do jakości wyrobów,
4. wymagania klientów determinują poziom jakości
wyrobów,
5. jakość
jest pojęciem wielowymiarowym i interdyscyplinarnym.
Według słownika języka polskiego PWN, jakość to „wartość
czegoś”, albo „istotne cechy przedmiotu wyróżniające go spośród innych”[3]. W ujęciu
ekonomicznym jakość „jest to stopień zgodności produktu z wymaganiami odbiorcy,
a te z kolei wynikają z jego potrzeb, dochodów i cen[4]. W obrębie
zamówień publicznych największe znaczenie odgrywać jednak będzie tzw. jakość
eksploatacyjna, inaczej nazywana jakością użytkową produktu, która „jest miarą
satysfakcji, jakiej doznaje użytkownik w związku z jego posiadaniem i użytkowaniem”[5].
Rozważanie dotyczące pojęcia jakości bez wskazania punktu
odniesienia jest jednak w systemie
prawnym zbytnim uproszczeniem, które prowadzi często do nieporozumień, dlatego
jakość powinna być rozpatrywana w kontekście przedmiotu zamówienia oraz powinna
wykazywać z nim należyty związek[6].
Jak wskazał skład orzekający Krajowa Izba
Odwoławcza w wyroku z dnia 6 stycznia 2010 r., „(...) z natury swojej
kryterium jakościowe, w tym przypadku dotyczące jakości realizowanej
usługi, zawiera w sobie pewną dozę subiektywizmu.”[7].Z uwagi
na cechy konstytutywne
kryterium „jakości”, w
tym trudności sparametryzowania
wszystkich jego elementów,konieczne jest sięgnięcie do oceny przedmiotu
zamówienia opartej na pewnym uznaniu. Stwarza
to w oczywisty
sposób zagrożenie zarzutu dowolności oceny. Poziom dozwolonego
subiektywizmu musi mieścić się jednak w granicach wyznaczonych przez zasady
systemu zamówień publicznych, a więc także być zgodne z zasadami uczciwej
konkurencji i równego traktowania wykonawców (art. 7 ust. 1 Pzp). Zastosowanie tego kryterium wymaga w związku z tym
szczegółowego opisu sposobu jego oceny, aby zminimalizować ryzyko dowolności
oceny oferty.Z drugiej strony skład orzekający KIO w wyroku z dnia 8 maja
2013 r.[8],
wskazał, że: „Obowiązek opisania w specyfikacji istotnych warunków zamówienia
kryteriów oceny ofert innych niż cena (np. jakościowych) nie oznacza jego
uszczegółowienia z dokładnością co do każdego elementu, a wystarczające jest,
że zostanie określona skala pomiaru oraz taki opis kryterium, który nie będzie
pozostawiał wątpliwości interpretacyjnych, co się pod nim kryje, w
szczególności, jakie cechy oferowanego wyrobu będą uznane za pożądane, wysoko
ocenione, jakie zaś będą decydowały o niższej ocenie”.
Stosunkowo najłatwiej jest ocenić jakość przy dostawach. Stosując to kryterium np. w stosunku
do produktu, może
się posłużyć takimi
cechami jak: rodzaj
materiału z jakiego jest
wykonany dany produkt,
wytrzymałość, parametry techniczne,
termin ważności.Przykładowo w zamówieniu którego przedmiotem jest zakup
sprzętu biurowego, długopisów za punkty odniesienia w zakresie kryterium jakość
można uznać opis kryteriów, którymi zamawiający będzie się kierował przy
ocenianiu i badaniu jakości próbek dołączonych do oferty:
Opis sposobu oceny kryterium „jakość”
|
a)
Logotypy są czytelne, nie ścierają się (0 - nie spełnia, 1 - spełnia pkt)
b)
Nadruk przy pocieraniu nie zmazuje się i nie schodzi (0 - nie spełnia, 1 -
spełnia pkt)
c)
Poszczególne części są ze sobą trwale połączone, nie odpadają (0 - nie
spełnia, 1- spełnia pkt)
d)
Na długopisie nie ma zarysowań, zadrapań (0 - nie spełnia, 1 - spełnia pkt)
e)
Długopis nie przerywa w trakcie pisania (po rozpisaniu) (0 - nie spełnia, 1 -
spełnia pkt)
f)
Długopis nie robi plam (0 - nie spełnia, 1 - spełnia pkt)
|
W
dokumentacji przetargowej można zastrzec, że punkty za kryterium jakość
zostaną przyznane na podstawie badania dołączonych do oferty próbek w skali
punktowej od 0
do 1, dla każdego
badanego przedmiotu zamówienia,
w każdym kryterium w następujący sposób:
0
pkt – próbka materiału nie spełnia wymagań opisanych w kryterium,
1
pkt – próbka materiału spełnia wymagania opisane w kryterium.
Punkty
przyznane przez członków komisji przetargowej dokonujących oceny kryterium
„jakość” (dla danego zakresu)
zostaną zsumowane i
podzielone przez ilość
członków komisji
przetargowej, a powstała
w ten sposób
liczba posłuży określeniu
ostatecznej punktacji tego
kryterium.
|
Możliwość żądania od wykonawców próbek towarów
przewiduje art. 25 ust. 1 Pzp. Zgodnie z regulacją Pzp, zamawiający może żądać
od wykonawców oświadczeń lub dokumentów potwierdzających spełnianie zarówno
warunków udziału w postępowaniu i wskazujących na brak podstaw do wykluczenia,
czyli cech podmiotowych wykonawcy, jak i oświadczeń lub dokumentów
potwierdzających spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty
budowlane wymagań określonych przez zamawiającego. W zakresie stawianych żądań
należy posługiwać się katalogiem zawierającym wykaz dopuszczonych dokumentów,
zawartym w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie dokumentów. Na
podstawie wskazanego aktu normatywnego przyznane zostało zamawiającemu prawo do
przetestowania, sprawdzenia przedmiotu przyszłej umowy. Zgodnie z
rozporządzeniem przybiera ona postać prawa do żądania od wykonawców próbek,
opisów lub fotografii produktów, które mają zostać dostarczone, których
autentyczność musi zostać poświadczona przez wykonawcę na żądanie
zamawiającego. Zamawiający musi precyzyjnie określić, jaką metodą będzie
weryfikował próbki oferowanych produktów w odniesieniu do poszczególnych cech
produktu, zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia.
Kluczowym w zakresie doboru kryteriów w przypadku
usług priorytetowych jest sprecyzowanie wymagań stawianych co do świadczenia
spełnianego w ramach usługi. Precyzyjny opis przedmiotu zamówienia umożliwia
posłużenie się kryterium jakościowym, w
przypadku mniej skonkretyzowanego opisu bardziej celowe zdaje się posłużenie
bardziej dookreślonym kryterium parametrów technicznych.
Kryterium jakości może zostać zmierzone poprzez[9]:
|
1. dostępność
podmiotów odpowiedzialnych za wdrażanie aspektów środowiskowych (24 h na
dobę, 365 dni w roku, czas reakcji, itp.),
2.
obsługa klienta
(komunikacja z zamawiającym, helpdesk),
3.
zastępowalność
kluczowego personelu (choroba, urlop, itp.),
4.
organizacja
środowiskowej kontroli jakości (plan zapewnienia i kontroli jakości),
5.
zastosowana
metodyka realizacji zamówienia,
6.
używane materiały
oraz poszczególne substancje składowe,
7.
ekologiczne metody
realizacji zamówienia,
8.
poziom produkowania
odpadów.
|
Problemy
praktyczne z zastosowanie kryterium jakości pojawią się również, wtedy gdy cechy
mają charakter niemierzalny
jak np. smak, dźwięk,
barwa, w związku
z czym ocena jest zasadniczo bardziej subiektywna.
Wskazane problemy występują np. przy zamówieniu którego przedmiotem są towary
spożywcze. Dookreślenia kryteriów jakościowych ceny ofert w przypadku
zamówienia na artykuły żywnościowe można dokonać poprzez wskazanie odpowiednich
podkryteriów. Na jakość artykułów żywnościowych składać się może cały szereg
elementów, parametrów i „podkryteriów”. Najczęściej w potocznej opinii
konsumentów o jakości produktów żywnościowych decydują w szczególności takie
elementy jak: smak, zapach, konsystencja, wygląd zewnętrzny. Wszystkie te cechy
związane są z subiektywnymi wrażeniami, odczuciami osób oceniających,
badających dany przedmiot za pomocą zmysłów. Ocena jakości artykułów żywnościowych
jest oceną subiektywną. Nie da się bowiem w pełni sparametryzować wrażeń lub
odczuć poszczególnych osób.W takich uwarunkowaniach jedyną metodą
zobiektywizowania oceny jakości artykułów żywnościowych jest dokonywanie jej w
sposób zespołowy. Ocena dokonywana przez poszczególnych członków
komisji przetargowej z
natury rzeczy będzie
miała charakter subiektywny,
dlatego opis kryterium powinien
wskazywać co będzie
oceniane i na co będzie zwracana uwaga przy dokonywaniu oceny w
ramach tego kryterium.Pogląd taki wyraził m.in. SO w Warszawie w wyroku z dnia 18
marca 2004 r.[10],
stwierdzając: "Kryteria oceny ofert powinny być wyraźnie określone w
specyfikacji w sposób umożliwiający późniejszą weryfikację prawidłowości oceny
ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty". Nieprecyzyjne zdefiniowanie
kryteriów i w konsekwencji konieczność ich doprecyzowywania przez komisję
przetargową uznał za równoznaczne ze zmianą kryteriów w trakcie postępowania, a
tym samym niedopuszczalne.
Przykładowe
określenia preferencji zamawiającego w zakresie stosowanych „podkryteriów” w
odniesieniu do artykułów mleczarskich:
Podkryteria oceny artykułów mleczarskich[11]
|
a)
„smak” -
czysty, wyraźny dla
użytych dodatków, kremowy,
bez obcych posmaków, itp.,
b)
„zapach” - czysty,
wyraźny, itp.,
c)
„konsystencja” -
jednolita, gęsta, płynna,
dopuszcza się niewielki
podstój tłuszczu, pastowata,
bez grudek, widoczne cząstki użytych dodatków, itp.,
d)
„wygląd zewnętrzny-barwa” –
jednolita, biała z
odcieniem jasnokremowym do kremowego, charakterystyczna dla użytych
dodatków, itp.
|
Współautor: Monika Różowicz
[1] Zob. K. Różowicz, M. Różowicz, Pozacenowe kryteria oceny ofert. Poradnik
dla zamawiających, Poznań 2014.
[2] M. Bugdol, Zarządzanie jakością w urzędach administracji publicznej. Teoria i
praktyka, Warszawa 2008, s. 18.
[3]
http://sjp.pwn.pl/sjp/jako%C5%9B%C4%87;2467307, dostęp: 6 października 2014.
[4] B. Orzanowski, Ekonomiczne problemy jakości, „Ekonomista” nr 2/1969, s. 586.
[5] A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami, Warszawa 2007, s. 28.
[6] K.
Różowicz, Związek kryteriów z przedmiotem
zamówienia, Miesięcznik „Przetargi
Publiczne” nr 12/2014, s. 20-24.
[8] Wyrok KIO z dnia 8 maja 2013 r., sygn. akt.
915/13.
[9] Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Kryteria
wyboru oferty najkorzystniejszej ekonomicznie – rekomendacje
dla beneficjentów realizujących projekty indywidualne, Warszawa 2010.
[10] Wyrok SO w Warszawie z dnia 18 marca 2004
r., sygn. akt. V Ca 264/04
[11] K. Haura, Jakość jako
kryterium oceny ofert
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz